Tram op het Goederenspoor
Home
Links
Contact
Maastricht
Hasselt
Tram op het Goederenspoor
voorstel001004.jpg voorstel001003.jpg voorstel001002.jpg voorstel001001.jpg
Pamflet Maastricht
Pamflet Hasselt
Inhoudsopgave
Voordelen Spoorbrugvariant i.p.v. Binnenstadstrace
A) De tramtrein het trace van het spoor te laten blijven volgen vanaf Lanaken via de spoorbrug tot op het station i.p.v. van voor het station.
B) Dat op Belgische zijde de treintram bedding zwaar genoeg wordt uitgevoerd zodat ook goederenvervoer mogelijk is naar Antwerpen.
A1) Besparing 51 miljoen
A2) Besparing jaarlijks van € 600.000,- plus een Fulltimeambtenaar.
A3) voor de tweede fase het doortrekken van de treintram tot het AZM een door ons geschatte besparing van circa 60 miljoen
A4) de tweede fase kan gelijk worden afgerond zonder verdere investeringen in materiaal of bouw.
A5) Er hoeven voor de tweede fase geen gronden , bedrijven te worden uitgekocht, gebouwen te worden afgebroken, moeilijke langdurige beleidsprocedures te worden uitgevoerd.
A6) Vele malen veiliger
A7) Duurzamer, groener, efficiënter
A8) Betere logistieke infrastructuur, toekomstgerichter.
A9) De treintram kan gelijk verder doorgetrokken worden naar Eijsden of zelfs Luik.
A10) Het vernielt niet het aangezicht van de binnenstad.
A11) Het desbetreffende stads deel blijft beter toegankelijk, flexibel, inpasbaar voor veranderingen.
A12) Het Basin kan in zijn oorspronkelijke voor eeuwse status worden hersteld, zoals tot de komst van de tramtrein geland was.
A13) De treintram is niet een nostalgisch trammetje zoals in Amsterdam zoals door veel burgers gedacht, maar een heuse trein, even breed even hoog even zwaar even lang 78 mtr te vergelijken met een sprinter. Een sprinter door uw straat voor uw raam, op de fiets weggeduwd worden door een trein. Een trein welke zolang is dat deze de binnenbocht schaart. Deze treintram hoort niet thuis in de smalle oudste straten van het land thuis maar gewoon op het spoor.
A14) Veiligheid, dit punt behoort natuurlijk bovenaan te staan, echter getallen en vermeende wijsheid komen meestal op de eerste plaats. Bij het binenstadstrace kan men wachten op de eerste gewonden en is het een kwestie van tijd dat de eerste moeder met kind op de fiets worden doodgereden.
De veiligheid via de spoorbrug is de zo wat de hoogste veiligheid die er op transport gebied is!
 A10) De spoorbrugvariant is maar liefst 2 x 5 minuten sneller dan de andere varianten.
A15) Het spoorbrugtrace is bovendien sneller en trekt meer passagiers aan.
B1) De goederenspoorlijn Maastricht – Lanaken is onlangs opgeknapt voor 32 miljoen, de bedoeling was dat dit tracé doorgetrokken zou worden tot Bilzen, dit vergt een reactivering van de nog bestaande bedding van lijn 20 van 11km spoor. Zodat Aken- Maastricht- Lanaken – Hasselt – Genk - weer kon beschikken over deze belangrijke Vlaams – Nederlands goederen- en personenspoorverbinding. Momenteel is dit een doodlopend spoor. Tot nu toe hebben er slechts drie goederentreinen in 2011 gereden.

De treintram zal gebruik maken van deze 11km spoorbedding, indien deze niet tevens geschikt wordt gemaakt voor goederen- en personenvervoer zal de treintram deze ontwikkeling blijvend blokkeren.
Eis: dat deze 11km tevens geschikt wordt / blijft voor goederenvervoer.
B2) De verzwaring van de bedding zal nagenoeg te verwaarlozen zijn daar de bedding al vanaf 1850 in gebruikt is geweest voor goederenverkeer.
B3) Met de kosten van een wissel in Bilzen heeft men de goederen op het spoor naar Hasselt – Luik- Antwerpen staan.
Bovenstaande conclusies hebben we gehaald uit alle gezamenlijke rapporten welke de gemeente Maastricht heeft laten opstellen, Arcadis, Goudappel Goffeng, Pro-Rail, Grondmij. Mocht het een inschatting onzerzijds zijn dan staat dit er bij vermeld.
GOEDERENVERVOER
SPOORBRUGVARIANT
ONS VOORSTEL
terug naar inhoudsopgave >